Alsace årgang 2021 og 2022


Det har igen været prøvelsernes tid i årgangene 2021 og 2022. Vejrforhold som ikke bare har drillet. En buldrende fransk inflation og skyhøje energipriser. Og hos Wittmann i Mittelbergheim samtidig en omstilling til økologiske vine. At der er kommet så gode vine ud af det, som det er blevet tilfældet, kan kun tilskrives dygtige vinfolk som Nicolas Wittmann.

Under vores besøg i juli fik vi lejlighed til at smage de nye årgange i både AOC og Grand Cru udgaverne. Fra basisvine som Pinot Blanc og Sylvaner til de mere ædle druer som Pinot Gris, Riesling, Klevener og Gewürtzraminer.

Overordnet er vinene blevet meget vellykkede. Ikke mindst fordi druernes særlige egenskaber og smagsnoter er tydelige, og balancen mellem restsukkerindhold og syrlighed nærmest er perfekt. Ud over Nicolas Wittmanns altid ambitiøse og perfektionistiske tilgang til at lave god vin, så har en ændring i den franske vinlovgivning med krav om tydelige deklarationer af eks. vinens syreindhold, allerede nu fået ham og andre vinfolk til at fokusere endnu mere på vinens syre og sødme. Resultatet er blevet mere end vellykket.

Her kommer nogle eksempler med smagsindtryk.

Pinot Blanc 2022  Rigtig stor smag med fylde og bund i eftersmagen. Lige til at drikke til asparges og supper.

Riesling og Riesling Stein 2022  Riesling er kendt for høj grad af mineralitet. Begge udgaver har en fornem afdæmpet mineralitet og en perfekt syre. Begge kan ligge i flere år.

Klevener 2022  Årgang 2020 er fantastisk men denne 2022 er allerede som ung ikke mindre end formidabel med dyb og intens smag og lang eftersmag. Kan drikkes til lyst køb og supper men også bare nydes uden mad.

Pinot Gris Grand Cru 2021  Fremragende syre / sødme balance. Hvis mange Gr. Cru vine har en tendens til for meget parfume i duften og sødme i smagen er denne meget elegant og afbalanceret. Kan bruges til desserter med bær eller kage.

Gewürtzraminer Grand Cru 2021  Dybde med autentisk Gewürtzraminer smag og bouquet. Bør ligge et par år. Serveres til desserter og... chokolade.

Årgange 2022 vil blive bestilt ved næste ordre til Wittmann.

Se vores udvalg af vine fra Wittmann her   

  1.