Rosé og serveringstemperaturer


Ligesom med så meget andet i vinens verden, så handler det om smag og behag, og så alt det andet udefra, der påvirker oplevelsen af et godt glas vin.

Det gælder også serveringstemperaturen for rosévin. Adskillige kunder har i sommerens løb spurgt os til råds, fordi de synes det er svært at finde den rette balance. Vi har researchet, spurgt vores producenter, og så har vi brugt vores erfaringer og sunde fornuft til at sammensætte disse enkle råd:

  • Generelt skal en rosévin drikkes kølig - dvs. et sted mellem 7 og 12 gr. Oplevelsen af vinens kølighed er under indflydelse af temperaturen man befinder sig i = jo varmere opholdstemp. jo køligere opleves vinen.
  • Servér aldrig vinen direkte fra køleskab men åbn den og lad den stå et øjeblik.
  • Hvis rosévinen skal bruges til mad, så skal temperaturen være ca. 10 - 12 gr. Skal den bruges som aperitif, bør den være køligere = 7 - 9 gr.
  • Jo flere smagsnoter af krydderier og jo mere kompleks rosévinen er, desto højere serveringstemperatur (som ved servering til mad).
  • Jo mere bær og frugt i smagen, desto køligere (som ved aperitif).
  • Serveres rosévinen til søde ting (fremragende med rosé med bærsmag til eks. desserter) bør den ligeledes ligge mellem 7 og 9 gr.
  • Brug gerne en isspand, champagnekøler, ice-bag eller andet til at holde vinen kølig under serveringen.
  • Samme råd kan du med fordel anvende ved servering af Cremant d'Alsace rosé, Cremant de Bourgogne rosé og mousserende rosévine.

Vores rosévine finder du her, og vi har alle rosétyper fra de enkle, de frugtige til de komplicerede og krydrede: